Specialkost

Du kan prenumerera på uppdateringar på den här sidan

Är ditt barn allergiskt mot någon sorts mat? Allergier och födoämnesöverkänslighet ställer särskilda krav på hantering och servering i förskolan och i skolan. Genom att fylla i och lämna in en specialkostblankett får köket information. Om ni har frågor eller funderingar,  ta gärna kontakt med personal i köket som lagar mat till just ert barn. Glöm inte att meddela köket vid frånvaro.

Här hittar du blanketter

 

I vetenskapliga undersökningar visar det sig att 2-3 procent av späd- och småbarn har födoämnesallergi, 6-8 procent av förskolebarnen och 10-15 procent av tonåringarna.

90 procent av alla födoämnesreaktioner hos barn orsakas av mjölk, ägg, trädnötter och jordnötter. Bland spädbarn och små barn är allergier mot mjölk och ägg vanligast. Bland äldre barn är jordnötsallergi vanligast.

Den mat som erbjuds barn och elever med specifika behov är ett fullvärdigt alternativ som tillgodoser behovet av energi och näringsämnen enligt gällande rekommendationer. 

Måltidsverksamheten har inte resurser att tillhandahålla specifika önskemål. Det som erbjuds våra matgäster är fullvärdiga alternativ som är anpassat utifrån barnet eller elevens specifika behov.

Nötter, jordnötter och mandel förekommer inte alls i förskolan och skolans lokaler eftersom de kan utlösa svåra allergiska reaktioner.

lasagne