Programmering i Scratch

Du kan prenumerera på uppdateringar på den här sidan

Under tre veckor under våren har vi arbetat med programmering i skolan. Det har vi gjort för att skapa en grundförståelse för vad programmering är för något. Vi har också samtalat om hur mycket i vår vardag som stryrs av olika program, programmerade av någon programmerare.

Vi började vårt arbete med att skapa "program" åt varandra med papperspilar som talade om hur en spelmark skulle gå på ett spelbräde. På det sättet lärde vi oss om begreppen "instruktion", "program", "loop" och "funktioner". Läs mer här.

Kodning

Vecka 2 och 3 i projektet ägnade vi åt kodning inne i verktyget Scratch. Det har programmering på svenska och är ganska lätt att börja med. Det går också att göra många olika saker. Vecka 2 provade vi lite olika saker mest för att förstå Scratch och programmeringen där. Vecka 3 hade vi "examen" med att eleverna skapade ett eget litet spel.

KodningKodning

De som har haft inloggning i Scratch kan nu jobba vidare med sin program hemma om de vill. De kan också välja att dela programmen med andra, så andra kan spela de spel som eleverna skapar.

För dig som vill lära dig mer om programmering i verktyget Scratch, finns här lite länkar:

Länk till Scratch ->
Lathunden som eleverna har utgått ifrån ->
Filmer om grunderna i Scratch ->
Fler filmer om Scratch ->

-Mycket nöje!  ;-)   Mvh Lotta

Kodning