Lästips

Du kan prenumerera på uppdateringar på den här sidan
 • Elevernas lästips


  Bibliotekets lästips:


   

  "Stockholms detektiven" av Prins Pierre

  Bok
  Denna bok anses i kriminallitterära kretsar vara den ”första svenska kriminalromanen”. Den utgavs 1893 av Fredrik Lindholm, född i Stockholm 1861, men när boken skrevs journalist på Eskilstuna-Posten sedan några år.
  Boken innehåller i stort sett allt som hör en deckare till – ledtrådar från förhör, funna föremål och annat som hjälper till att knyta samman historien i sista kapitlet. Strax efter att boken kom ut flyttade författaren till Landskrona, där han bl.a. grundade Landskrona museum. Han avled också där 1938.
  Huvudperson är Fridolf Hammar, polisman vid detektiva polisen i Stockholm, som fått ett tips och därför tar tjänstledigt för att i Eskilstuna utreda vad han anser vara ett brott. Det är knappast troligt att Lindholm tänk sig att skriva den första svenska deckaren. Han hade tidigare skrivit samhällskritiska berättelser, och denna är inget undantag, bortsett från att det är en kriminalpolis som driver bokens handling framåt. Av det skälet slipper man också ifrån de influenser från Sherlock Holmes, som var så framträdande under lång tid inom svensk kriminallitteratur.
  (http://www.dast.nu/recension/stockholmsdetektiven)

  "Sjutton skäl för barnboken "

  17 skäl för barnboken är den lilla skrift där Svenska Barnboksakademin har samlat en mängd goda argument för läsning. Ladda ner den i pdf här

  Bokjuryvinnare är nu utseed, klicka på bilden nedan för att se vilka böcker som vann!
  Bokjury affisch

  Boktips från Youtube  Bok

  "Cirkeln" av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

  Bok

  "Det är så logiskt alla fattar utom du" av Lisa Bjärbo

  boktips.net
  Boktips.net är ett samarbete mellan svenska folkbibliotek. Här ger vi tips
  på intressanta böcker som finns att låna på våra bibliotek.

  ICDL
  (International Children's digital library)
  Den ICDL stiftelsens mål är att bygga upp en samling böcker som är utestående historiska och samtida böcker från hela världen. I slutändan stiftelsen har ambitionen att få varje kultur och språk representerade, så att alla barn kan känna och uppskatta den rikedom av barnlitteratur från världssamfundet. Det finns över 2 500 böcker på olika språk att läsa!

  Macondo
  Macondo är ett uppslagsverk på nätet över skönlitteratur från AFRIKA, ASIEN, LATINAMERIKA och MELLANÖSTERN i svensk översättning. På denna virtuella mötesplats macondo.nu finns författarbiografier, presentationer av översatta romaner, dikter och noveller i antologier mm. Några litteraturhistoriska artiklar om olika länder och världsdelar finns också. Databasen erbjuder många olika sökingångar, se användarguiden. Dessutom presenteras nyheter, uppgifter om litterära pris, recensioner, länkar till andra webbsidor om litteratur och författare m.m.

  Bokochben