Motorik

Du kan prenumerera på uppdateringar på den här sidan

Barnens motorik är viktig för bland annat hur barnet ska kunna utvecklas, vara delaktiga i aktiviteter och i det sociala samspelet. De större rörelserna, där man ofta använder/ påverkar hela kroppen, kallas för grovmotorik. När vi talar om finmotorik är det mindre rörelser, t ex i handens rörelser. Utvecklingen går oftast från de större mot de mindre rörelserna.
Självklart tränar barnet automatiskt många rörelser under en dag, men det är också bra att fokusera och träna mer inriktat  och medvetet under vissa stunder.

 

På fredagar har vi på Lillsidan en gemensam motorikaktivitet i form av rörelselek. Vi arbetar oftast med Friskis och Svettis egna motorikprogram för yngre barn, som heter "Mini- Röris". Programmet är upplagt så att det tränar alla viktiga grundrörelser, såsom t ex att gå, krypa, åla, stå på tå, hoppa mm. Man tränar också bl a balans och kroppsuppfattning. Det här är ofta en mycket uppskattad stund som genom lek och inspirerande musik hjälper oss att träna barnens motorik.

 

Påklädningen är en annan bra stund att öva fin- och grovmotorik. Vi uppmuntrar barnen att efter egen förmåga klä på sig och ta av sig själva och att be varandra om hjälp då det behövs. Förutom motorisk träning stärker det barnen i deras självkänsla och kroppsuppfattning.

Ppåklädning