Matematik

Du kan prenumerera på uppdateringar på den här sidan

Vår målsättning är att barnen ska känna till siffror av olika slag. Vi vill att barnen ska sortera på olika sätt (efter form, färg, storlek) men även att barnen ska känna till former som cirkel, kvadrat, triangel och rektangel.

matte

 

Vi vill göra matematiken levande i vardagen genom att använda matematiska begrepp så ofta vi får tillfälle (t.ex. lätt - tung, stor - liten, yngre – äldre, större – mindre osv). Andra tillfällen att på ett roligt och lustfyllt sätt stimulera barnen med matematik är genom rim, ramsor, sånger och lekar.                  

matte

 

 

                                  hundmatte1      hundmatte2    

På samlingarna räknar vi hur många pojkar respektive flickor som är på förskolan idag. Vi använder oss av mattepåsar med olika innehåll.

 

                                                             äpple

Vid dukningen räknar vi hur många som sitter vid bordet för då vet vi hur många tallrikar, glas och bestick som ska dukas fram. Vi räknar antalet potatisar, köttbullar, gurkor  som vi tar. Vid maten kan det även uppstå situationer då barnen får "mattekluringar", t ex om man delar ett äpple, hur många bitar får man då?

 

                                                        hundmatte5     

Vi sorterar leksaker i lådor märkta med namn på det som ska vara i lådan och ev bild på leksaken. Vid sortering är det naturligt att använda begrepp som ur, i, bredvid, bakom, framför, över och under.

 

                          tåg  

Vi har ett födelsedagståg. Det finns en vagn för varje månad och i respektive vagn finns bild på ett eller flera barn beroende på när de fyller år.

 

                            mönster                                   mönster

 Att jobba med mönster är kul och det gör vi på olika sätt. Ett sätt är att lägga pärlplattor efter mönsterbild. Ett annat är att rita eget mönster som man pärlar halsband efter.

                            sandlåda

Ute uppstår naturliga tillfällen till matematik i sandlådan, när barnen bakar kakor eller leker affär.