Ditt barns första tid på förskolan

Du kan prenumerera på uppdateringar på den här sidan

förskolebarn

Hur väljer jag förskola åt mitt barn, och hur fungerar inskolningen? Hur lång tid tar det och behöver jag tänka på något särskilt? Det är vanligt att föräldrar har många frågor och funderingar när det börjar bli dags för deras barn att börja i förskolan.
– Man lämnar bort det bästa man har och därför är det viktigt att det blir bra. säger Madeleine Lindberg, förskollärare på Odlarens förskola.

Som förälder har du möjlighet att fritt välja mellan förskolorna i kommunen, i mån av plats.
– För vissa är det geografiska läget viktigt, medan andra väljer förskola utifrån pedagogiken eller lokalerna. Vi rekommenderar att besöka ett antal förskolor för att bilda en egen uppfattning, säger Madeleine Lindberg.

På Odlaren, som är en ganska stor förskola, erbjuds särskilda datum för besök. Pedagogerna berättar hur de jobbar och det finns möjlighet att i lugn och ro ställa frågor och se sig omkring.
– Att få komma hit och känna magkänslan är viktigt, säger Madeleine Lindberg.

Själva ansökan om plats görs sen på webben och efter placeringsbeslut blir du som förälder inbjuden till förskolan för ett möte.
– Vi berättar om vårt pedagogiska arbete och går igenom praktiska saker, allt från öppettider till allergier.

Själva inskolningen varierar lite mellan förskolorna, men följer ett liknande mönster.
– Här på Odlaren jobbar vi med föräldradelaktig inskolning vilket innebär att du som förälder är med ditt barn hela dagen på förskolan den första tiden, i leken, vid maten och olika aktiviteter. Efterhand, i barnets takt, tar vi pedagoger en mer aktiv roll. Inskolningen tar olika tid, det beror både på barnets behov och ert behov som förälder. Det viktigaste är att ni får en bra start på förskolan. Efter en vecka brukar det gå bra, förklarar Madeleine Lindberg, och poängterar vikten av att föräldrarna samtidigt ger en positiv bild av förskolan hemma med sina barn.

Hon märker att både föräldrarna och barnen blir snabbare trygga med förskolan på det här sättet och att inskolningsformen skapar delaktiga föräldrar.
– Föräldrarna lär känna oss och vet vad barnen leker och lär om dagarna, var barnen vilar och var de byter blöja. Samtidigt stärks vår yrkesroll då vi får möjlighet att visa hur fostran, lärande och omsorg bildar en helhet, säger hon.

En månad efter inskolningen bjuds föräldrarna in på ett uppföljningsmöte.
– Vi visar bilder, berättar hur det går, vilka kompisarna är och hur barnet tagit sig an förskolan.

Fakta

  • Ta möjligheten att besöka ett antal förskolor. Du tar själv kontakt med förskolorna för att boka tid. Kontaktuppgifter finns på varje förskolas hemsida.
  • Ni väljer själva vilken förskola ni vill söka plats på. Ansökan görs via e-tjänsten på eskilstuna.se/barnomsorg.
  • Du får information av din förskola hur inskolningen går till. Många förskolor tillämpar föräldradelaktig inskolning vilket innebär att du som förälder är med ditt barn under de första dagarna.